top of page
MRA_sub.png
 • Wordt een MRA vergoed door de zorgverzekering?
  Om in aanmerking te komen voor een vergoeding vanuit uw zorgverzekering, moet er uit een slaaponderzoek blijken dat uw AHI (Apneu Hypopneu Index) gelijk of hoger aan 5 is. Daarnaast moet er sprake zijn van minimaal 2 klachten, die gerelateerd zijn aan slaapapneu.
 • Wat kost een MRA?
  Een MRA-behandeling wordt volledig vergoed vanuit de (basis) ziektekostenverzekering wanneer u naar ons wordt verwezen door uw behandelend specialist in verband met slaapapneu. Wanneer een MRA alleen als anti-snurkbeugel wordt vervaardigd kan het zijn dat uw aanvullende tandartsverzekering de kosten (gedeeltelijk) vergoed. De kosten voor een MRA-behandeling variëren tussen de €800 tot €1000. Dit is inclusief de intake, een overzichtsröntgenfoto (OPT), het aanmeten, plaatsen en de nazorg. Het grootste verschil in kosten zit in het type MRA. U kunt hiervoor contact opnemen met de behandelaar. Er zal een begroting worden gemaakt zodat u vooraf op de hoogte bent van de kosten.
 • Kan iedereen een MRA dragen?
  Het is helaas niet voor iedereen mogelijk om een MRA te kunnen dragen. De volgende eisen worden gesteld voor het aanmeten van een MRA: minimaal 8 gezonde tanden per kaak (of geen tanden of kiezen, maar wel een implantaat gedragen prothese). gezond tandvlees goede mondhygiëne Tijdens de intake wordt er gekeken of u geschikt bent om een MRA te dragen. Wanneer er nog behandelingen (vullingen, kroon- en brugwerk, etc.) door de de tandarts moeten worden uitgevoerd, is het altijd verstandig deze eerst te laten plaatsvinden voordat het MRA wordt gemaakt. Twijfelt u? Neem dan contact op met de betreffende tandarts-slaapgeneeskundige.
 • Zijn er bijwerkingen bij het gebruik van een MRA?
  Tijdens een MRA-behandeling kunnen er bijwerkingen optreden, deze zijn veelal van korte duur. Korte termijn bijwerkingen (eerste 6 weken): gevoelige tanden en kiezen gevoeligheid van het tandvlees gevoeligheid van de kauwspieren en het kaakgewricht te veel of te weinig speeksel tijdens het dragen van de MRA Lange termijn bijwerkingen: mogelijk loskomen van kroon- en/of brugwerk (vaak is dit een indicatie dat het cement waarmee de kroon of brug vast zit, verouderd is) verandering van de stand van de tanden en/of beet Om de bijwerkingen tegen te gaan wordt u vanuit de MRApoli begeleid en krijgt u oefeningen mee die u dagelijks moet uitvoeren.
 • Moet ik nog oefeningen doen als ik een MRA gebruik?
  Bij het gebruik van een MRA horen ook dagelijks enkele korte oefeningen. Deze oefeningen zijn bedoeld om mogelijke bijwerkingen tegen te gaan. In de ochtend na het uitdoen van de MRA zult u merken dat de kaak "vreemd" aanvoelt. Dit komt doordat de onderkaak gedurende de nacht in een andere positie heeft gestaan. Het is van belang dat u zo snel mogelijk weer uw "normale" beet terugkrijgt. Hiervoor raden wij aan elke ochtend de onderstaande oefeningen uit te voeren: Plaats uw handpalm op uw kin en ontspan de onderkaak. Duw de onderkaak naar achter toe zodat u lichte druk voelt ontstaan voor beide oren. Hou deze druk 1 seconden aan en herhaal 10x. Plaats het bijgeleverde bijtblokje tussen de kiezen en bijt stevig op het bijtblokje dicht, herhaal dit 5x links en 5x rechts. Plaats het bijgeleverde bijtblokje rechtop achter de voortanden in de bovenkaak. Als u dichtbijt voelt u druk op de voortanden in de bovenkaak naar buiten toe en op de tanden in de onderkaak naar binnen toe. Herhaal dit 10x waarbij u het blokje verplaatst van hoektand naar hoektand. Indien u, na de oefeningen, merkt dat u nog niet uw "normale" beet heeft teruggevonden kunt u de oefeningen nogmaals herhalen. Tevens raden wij u aan om stevig te ontbijten, zodat u de kaken goed gebruikt.
 • Hoe maak ik mijn MRA schoon?
  Het is aan te raden om uw MRA tweemaal daags schoon te maken: na het ontwaken en voordat u gaat slapen. Het schoonmaken gaat als volgt: - Spoel uw MRA in koud of lauw water af en poets uw MRA daarna met een zachte tandenborstel en zachte vloeibare zeep schoon (bijvoorbeeld groene zeep). - Spoel daarna uw MRA af en schud het MRA uit. - Bewaar het MRA in het bijgeleverde bakje met de deksel open. Het MRA kan hierdoor drogen aan de lucht. Gebruik geen tandpasta of andere reinigingsmiddelen met schuurmiddel voor het reinigen van uw MRA, hierdoor kan het materiaal beschadigen. Indien u merkt dat er (kalk)aanslag ontstaat, kunt u gebruik maken van de bijgeleverde bruistabletten. De instructies zijn meegeleverd in de doos. Het advies is om 1x per maand een bruistablet te gebruiken, om te voorkomen dat het instelmechanisme vast komt te zitten.
 • Hoelang gaat een MRA mee?
  De levensduur van een MRA is sterk afhankelijk van het type, de manier waarop deze wordt gebruikt en hoe een MRA wordt onderhouden. Bij correct gebruik kan de levensduur variëren van 2 tot 10 jaar. Wanneer mensen klemmen of knarsen is de levensduur veelal wat verkort. De geschatte levensduur van een MRA is ongeveer 5 jaar. Vanaf dat moment, zullen de meeste verzekeraars ook een nieuwe MRA vergoeden, indien dat nodig wordt geacht.
 • Zit er garantie op een MRA?
  Afhankelijk van het type MRA heeft u 1 tot 5 jaar garantie op mogelijke product- en/of fabricagefouten. Voor de specifieke garantievoorwaarden verwijzen wij u naar de fabrikant van uw MRA.
 • Hoe weet ik of ik slaapapneu heb?
  Er zijn verschillende signalen waaruit u kunt opmaken dat er mogelijk slaapapneu speelt. Met de simpele "slaapapneu test" kunt u dit onderzoeken. De uitslag van de test krijgt u per mail opgestuurd. Deze uitslag kunt u meenemen naar uw huisarts, ter ondersteuning van uw gesprek.
FAQ
bottom of page